Defensief rijden

Wat maakt een goede chauffeur?

Een goede chauffeur is zich bewust van de gevaren op de weg. Dit ben je pas wanneer je anticiperend rijdt. Zo voorkom je gevaren. Daarnaast spelen oplettendheid, verkeersinzicht, reactie en remafstanden een grote rol in het veilig rijden. Deze onderdelen komen daarom ook terug tijdens de cursus. Het doel van de cursus: je rijdt als chauffeur defensiever om zo onnodige schades en ongelukken te voorkomen.

De Cursus Rijoptimalisatie
Defensief Rijden gaat als volgt:

De cursus wordt opgesplitst in twee delen: e-learning en praktijk. Met de e-learning wordt alle theorie behandeld die nodig is om defensief te kunnen rijden. Doordat jij dit kunt doen wanneer het jou uitkomt bepaal jij je eigen tempo en voortgang. Zorg echter wel dat je klaar bent voor je de vrachtwagen in moet, anders kun je niet deelnemen aan het praktijkgedeelte!

Daarna ga je met de instructeur 3 uur lang op pad. Hierin kun jij aantonen dat jij de theorie goed begrepen hebt en deze ook kunt toepassen. Uiteindelijk krijg je een beoordeling van de instructeur en kun jij als chauffeur veiliger op pad.

Extra informatie over de Cursus Rijoptimalisatie Defensief Rijden

Doelgroep:
Beroepschauffeurs van vrachtwagens

Examen:
Er is geen examen gekoppeld aan deze cursus.

Nascholingsuren:
7 uur