Basisveiligheid VCA

Wat is VCA?

Steeds meer aannemers moeten een VCA-certificaat laten zien om een opdracht te kunnen krijgen. Blijf niet achter: volg bij ons de cursus! VCA staat voor VGM Checklist Aannemers. En VGM staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu. De checklist is gericht op aannemers. Het is in feite een opleidingsprogramma waarmee je veiliger leert werken. Met het afronden van een VCA-cursus laat je dus zien dat je beschikt over basiskennis op het gebied van veiligheid. De VGM Checklist Aannemers is opgezet om het aantal ongevallen in de bouw en de techniek te verminderen. Want ongevallen komen nog veel te vaak voor.

Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers is het dus belangrijk dat je een VCA-cursus doet. Maar er is nog een reden om deze opleiding te doen: steeds meer aannemers krijgen namelijk de vraag of ze VCA-gecertificeerd zijn. Sommige opdrachtgevers stellen het inmiddels zelfs als voorwaarde. Het belang van dit certificaat is dus steeds groter geworden. Het certificaat is 10 jaar geldig, dus na het afronden van de cursus ben je een lange tijd gecertificeerd.

Het verschil tussen de VCA-basiscursus en volledige cursus

VCA Basiscursus is voor werknemers op risicolocaties zonder leidinggevende taken. Leer over veiligheidsvoorschriften, gevaren herkennen en noodsituaties aanpakken.

VCA Volledige Cursus is voor leidinggevenden en veiligheidsverantwoordelijken. Omvat basiselementen plus extra training in leiderschap, risicobeheer en noodplanning.

Wat je leert tijdens de cursus

  • Welke risico’s je werk met zich meebrengt
  • Hoe je die risico’s kunt beperken
  • Hoe je veilig kunt werken op hoogte
  • Hoe je moet omgaan met brand- en explosiegevaar
  • Welke persoonlijke beschermingsmiddelen je daarvoor kunt gebruiken

Naast dit zijn er nog veel meer cursussen die A12 Opleidingen faciliteert binnen de transport en logistieke sector. Kijk voor het volledige overzicht van cursussen op de Code 95 pagina.

Meld je vrijblijvend aan voor een VCA cursus

    Kies jouw opleidingen en/of cursussen